PVC Zeminde Metraj ve Fire Hesabı
Bir mekânın zemin alanı 200 m² ise, satın alınacak PVC miktarı 200 m² değildir. Aradaki fark bazen küçük, bazen belirgin olur ve bütçeyi doğrudan etkiler.
Bu farkı yaratan üç etken vardır: rulo genişliği, mekânın geometrisi ve ürünün deseni. Bu yazı hesabın nasıl kurulduğunu ve teklifte nelerin ayrı satır olması gerektiğini anlatıyor.
Rulo genişliği neden belirleyici?
Rulo PVC tipik olarak 2 m genişliğinde üretilir ve bu genişlik değiştirilemez. Malzeme yalnızca uzunluğuna kesilir.
Bir oda 5 m genişliğindeyse, iki tam şerit 4 m'yi kaplar ve kalan 1 m için üçüncü bir şerit gerekir. O şeritten yalnızca yarısı kullanılır; kalan yarısı fire olur — başka bir yerde kullanılabilecek bir parça çıkmazsa.
Bu yüzden metraj, alanın m² değeriyle değil, şerit planıyla yapılır. Plan üzerinde şeritler çizilir, her şeridin uzunluğu toplanır ve gereken toplam metretül bulunur.
Serim yönü fireyi değiştirir
Aynı odada şeritler farklı yöne serildiğinde fire oranı değişir. 5 × 8 m'lik bir oda, 5 m yönünde serildiğinde farklı, 8 m yönünde serildiğinde farklı bir sonuç verir.
Ancak yön yalnızca fireye göre seçilmez. Ek sayısı, ışığın geldiği yön ve trafiğin akış doğrultusu da hesaba girer; bazen daha fazla fire vermek, daha az ve daha az görünür ek için kabul edilir.
Bu karar uygulama başlamadan verilir ve metraj buna göre kesinleşir.

Desen eşleme payı
Düz ve benekli ürünlerde şeritler doğrudan yan yana getirilir. Desenli ürünlerde ise iki şeridin deseninin karşılıklı olarak örtüşmesi gerekir.
Bu, ikinci şeridin belirli bir mesafe kaydırılarak kesilmesi anlamına gelir ve o mesafe kadar malzeme fire olur. Desen tekrarı büyüdükçe bu pay da büyür.
Ahşap ve taş desenli serilerde ayrıca yön tutarlılığı gerekir; ters serilen bir şerit, ton farkı olarak görünür ve kabul edilmez.
Geometri: fireyi büyüten asıl etken
Dikdörtgen ve açık bir salon en verimli metrajı verir. Kolonlar, nişler, çıkmalar ve çok sayıda kapı boşluğu ise her birinde ayrı kesim gerektirir.
Küçük ve bölünmüş mekânlarda — çok sayıda oda içeren bir poliklinik katı gibi — her odanın kendi şerit planı vardır ve artan parçaların çoğu başka bir odada kullanılamaz.
Bu yüzden aynı toplam alan, tek bir salonda ve on odada aynı malzeme miktarını gerektirmez.
Tipik fire aralıkları
| Durum | Fire eğilimi | Not |
|---|---|---|
| Geniş dikdörtgen salon, düz ürün | Düşük | Şeritler tam kullanılır |
| Geniş salon, desenli ürün | Orta | Desen eşleme payı |
| Çok odalı kat | Yüksek | Her oda ayrı plan |
| Kolon ve niş yoğun alan | Yüksek | Kesim artıkları |
| Dar koridor | Çok düşük | Genişlik rulo altındaysa ek yok |
| Yukarı dönüşlü uygulama | Ek pay gerekir | Duvara çıkan yükseklik kadar |
| Karo / LVT | Düşük | Yalnızca kenar kesimleri |
Kesin oran her projede farklıdır; bu yüzden ciddi bir teklifte fire, tahmini bir yüzde olarak değil, şerit planından çıkan bir miktar olarak görünür.

Yukarı dönüş payı
Hijyenik uygulamalarda kaplama duvara doğru yukarı döndürülür. Bu, zemin alanına ek olarak duvar çevresi boyunca fazladan malzeme demektir.
Hesap basittir: mekânın çevre uzunluğu, dönüş yüksekliği ile çarpılır. Ancak bu malzeme genellikle rulodan ayrı şeritler olarak kesildiği için kendi firesini de doğurur.
Teklifte bu kalem ayrıca görünmelidir; "süpürgelik dâhildir" ifadesi hangi tipin dâhil olduğunu söylemez — yukarı dönüş ve süpürgelik.
Kaynak metretülü
Sıcak kaynak, m² ile değil metretül ile ölçülen ayrı bir kalemdir ve doğrudan şerit planından çıkar.
Şerit sayısı arttıkça kaynak metretülü artar. Bu yüzden dar ve bölünmüş mekânlar, aynı m² alandaki geniş bir salona göre belirgin biçimde fazla kaynak gerektirir.
Kaynak metretülü teklifte görünmüyorsa, kaynağın yapılıp yapılmayacağı belirsizdir — sıcak kaynak.

Şerit uzunluğu ve rulo boyu
Metrajda gözden kaçan bir kısıt daha vardır: rulolar sonsuz uzunlukta değildir. Her rulonun belirli bir boyu vardır ve bu boy, uzun şeritlerin planlanmasını sınırlar.
Uzun bir koridorda şerit boyu rulo boyunu aşıyorsa, o hat boyunca enine bir ek oluşmak zorundadır. Bu ek, boyuna eklerden daha görünürdür çünkü trafiğe dik durur ve ışığı farklı yansıtır.
Böyle durumlarda ekin nereye geleceği bilinçli olarak seçilir: bir kapı hattına, bir kolon aksına ya da mekânın doğal bir sınırına denk getirilir. Rastgele bırakılan bir enine ek, koridorun ortasında görünür bir çizgi olarak kalır.
Bu yüzden metraj yapılırken yalnızca toplam miktar değil, hangi şeridin hangi rulodan çıkacağı da planlanmalıdır.
Yedek malzeme
Metrajın son kalemi yedektir. Uygulanan alanın küçük bir oranı kadar malzeme, ileride yapılacak onarımlar için saklanır.
Bu, fire değildir — bilinçli bir yatırımdır. Yıllar sonra aynı partiyi bulmak mümkün olmayabilir ve yedeksiz yapılan bir onarım ton farkıyla görünür kalır — tamir ve yama.
Metrajı kim yapmalı?
Metraj, keşif sırasında ve plan üzerinde yapılmalıdır. Telefonda verilen alan bilgisiyle çıkarılan bir metraj, geometriyi hesaba katamaz.
İyi bir teklifte metraj eki bulunur: şerit planı, toplam metretül, fire miktarı, kaynak metretülü ve süpürgelik metretülü ayrı ayrı gösterilir.
Bu ek, teklifleri karşılaştırmayı da kolaylaştırır; iki teklif arasındaki fark çoğu zaman burada görünür hâle gelir — fiyatı belirleyen faktörler.
Sıkça sorulanlar
Fire oranı yüzde kaç olmalı?
Tek bir doğru oran yoktur; geometriye ve ürüne bağlıdır. Şerit planından çıkarılan miktar, tahmini bir yüzdeden daha güvenilirdir.
Artan malzeme iade edilir mi?
Kesilmiş malzeme genellikle iade edilmez; açılmamış rulolar için tedarikçiye göre değişir.
Karo üründe fire neden düşük?
Kesim yalnızca kenarlarda yapılır ve artan parçalar başka kenarlarda kullanılabilir.
Metraj m² mi metretül mü verilmeli?
Rulo ürün metretül olarak satılır; teklifte hem m² alan hem gereken metretül gösterilmelidir.
Kapı boşlukları alandan düşülür mü?
Kaplama kapı altına kadar devam ettiği için genellikle düşülmez; geçiş profili ayrı bir kalemdir.
Merdiven metrajı nasıl yapılır?
Basamak ve rıht yüzeyleri ayrı ayrı ölçülür; burun profili metretül olarak eklenir — merdiven basamağında PVC.
Aynı üründen sonradan alınabilir mi?
Alınabilir ama parti farkı olabilir; bu yüzden proje malzemesi tek seferde alınır.
Metraj hatalı çıkarsa ne olur?
Eksik metraj, işin ortasında farklı partiyle devam edilmesine yol açar ve ton farkı riski doğurur.
Projenizin metrajını plan üzerinde şerit şerit çıkaralım: PVC zemin kaplama hizmetimiz, iletişim.