İçeriğe geç
Zemin Sistemleri Teknik Ekip 6 dk okuma

Taş Halıda Mermer mi, Kuvars mı, Dere Çakılı mı?

Farklı renk ve boyutlardaki doğal agrega tanelerinin yakın çekimi
13 Ağu

Taş halının görünümünü ve karakterini belirleyen şey reçine değil agregadır. Piyasada en çok karşılaşılan üç kaynak vardır: mermer kökenli taneler, kuvars esaslı taneler ve dere yatağından gelen doğal çakıl.

Üçü de "doğal taş"tır ama davranışları aynı değildir. Seçim, alanın nasıl kullanılacağına göre yapılır.

Mermer: renk zenginliği

Mermer kökenli agregalar, en geniş renk yelpazesini sunan seçenektir. Beyazdan kremye, griden yeşile ve bordoya kadar çok sayıda ton bulunabilir; harmanlandığında zengin bir doku çıkar.

Buna karşılık mermer karbonat esaslı bir taştır ve asidik ortamlara diğerlerinden daha duyarlıdır. Havuz kimyasallarının, asitli temizleyicilerin ve endüstriyel ortamların bulunduğu yerlerde bu duyarlılık göz önüne alınır.

Kuvars: sertlik ve kararlılık

Kuvars esaslı taneler mermerden belirgin biçimde serttir. Bu, yüzeyin çizilmeye ve aşınmaya karşı daha dirençli olması anlamına gelir.

Kuvars ayrıca kimyasal olarak daha kararlıdır; asidik temasta mermer gibi davranmaz. Renk seçenekleri mermer kadar geniş olmasa da renklendirilmiş kuvars ürünleriyle bu fark bir ölçüde kapanır. Yoğun trafikli ve kimyasal temas riski olan alanlarda öne çıkan seçenek budur.

Kahverengi taş halı avlu zeminine işlenmiş turkuaz yunus figürü
Kahverengi taş halı avlu zeminine işlenmiş turkuaz yunus figürü

Dere çakılı: doğal karakter

Dere yatağından gelen taneler, suyun uzun süre yuvarlamasıyla köşelerini kaybetmiştir. Bu, hem görünümde hem dokunuşta belirgin bir yumuşaklık yaratır.

Yalın ayak yürünen alanlarda tercih edilmesinin sebebi budur. Ancak yuvarlak tane, köşeli taneye göre birbirine daha az kenetlenir; mekanik olarak aynı kilidi kurmaz. Bu yüzden ağır yük altındaki alanlarda tek başına tercih edilmez.

Üç kaynağın karşılaştırması

ÖlçütMermerKuvarsDere çakılı
Renk çeşitliliğiÇok genişOrtaDoğal tonlar
SertlikOrtaYüksekKaynağa göre değişir
Aside duyarlılıkDaha duyarlıKararlıKaynağa göre değişir
Tane şekliKöşeliKöşeliYuvarlak
KenetlenmeİyiİyiDaha zayıf
Yalın ayak konforuOrtaOrtaYüksek
Çatı terasında antrasit ve gri taş halı ile oluşturulmuş desenli yürüyüş hattı, arkada şehir silüeti
Çatı terasında antrasit ve gri taş halı ile oluşturulmuş desenli yürüyüş hattı, arkada şehir silüeti

Alanına göre seçim

Havuz kenarı ve teras gibi çıplak ayakla kullanılan yerlerde dere çakılı ve ince taneli mermer harmanları öne çıkar. Görsel beklentinin yüksek olduğu villa girişlerinde mermerin renk zenginliği belirleyici olur.

Ticari giriş, otopark ve araç alanlarında ise kuvars esaslı köşeli taneler tercih edilir; hem sertlik hem kenetlenme burada birinci sıradadır.

Harman kullanmak

Uygulamada tek bir kaynağın kullanılması zorunlu değildir. Farklı renk ve boyutlardaki tanelerin harmanlanması hem görsel derinlik verir hem de tanelerin birbiri arasındaki boşluğu daha iyi doldurur.

Harman aynı zamanda pratik bir avantaj sağlar: tek renk bir yüzeyde her leke belirgin görünürken, harmanlı bir dokuda günlük kir çok daha az fark edilir.

Antrasit taş halı zemine işlenmiş pusula deseni ve arkada peyzajlı bahçe
Antrasit taş halı zemine işlenmiş pusula deseni ve arkada peyzajlı bahçe

Rengin kalıcılığı

Doğal taşın rengi taşın kendisindendir; boyayla verilmiş bir renk değildir ve solmaz. Renk değişimi görülüyorsa bu genellikle agregadan değil, üstteki bağlayıcının UV davranışından kaynaklanır.

Bu yüzden dış mekânda agrega seçimi kadar reçine seçimi de önemlidir; konuyu UV dayanımı yazısında ele alıyoruz.

Tedarik ve süreklilik

Agrega seçiminde teknik özellikler kadar pratik bir konu daha vardır: aynı malzemenin ileride bulunabilmesi. Bir yüzeyde bölgesel onarım gerektiğinde, aynı ocaktan gelen aynı harmanı bulmak önemlidir.

Doğal taş, doğal bir kaynaktan gelir; aynı ocağın farklı dönemlerdeki üretimi bile ton farkı gösterebilir. Bu yüzden büyük projelerde tüm malzemenin tek partide alınması ve mümkünse bir miktar yedek ayrılması önerilir.

Yedek malzeme, yıllar sonra yapılacak bir onarımda renk uyumunu neredeyse tamamen çözer. Ayrılan miktar küçüktür ama sağladığı kolaylık büyüktür.

Sıkça sorulanlar

Agrega türü ömrü değiştirir mi?

Doğrudan değil. Ömrü belirleyen asıl etkenler bağlayıcı kalitesi, uygulama kalitesi ve bakımdır; agrega türü ise kimyasal temas ve aşınma davranışını etkiler.

Numune ile uygulama arasında renk farkı olur mu?

Doğal taşta partiler arasında hafif ton farkı görülebilir. Bu yüzden karar, küçük bir numune yerine mümkünse sahada yapılan bir örnek uygulama üzerinden verilir.

Agrega yıkanmış olmalı mı?

Olmalıdır. Üzerinde toz ve ince malzeme kalan bir agrega, reçineyle tam bağ kurmaz. Yıkanmış ve kurutulmuş agrega kullanılması, sistemin temel gereklerindendir.

Hangisi daha pahalı?

Fiyat, taşın kaynağına ve tedarik mesafesine göre değişir; genel bir sıralama vermek doğru olmaz. Karşılaştırma keşif sırasında proje bazında yapılır.

Cam ve renkli agrega kullanılır mı?

Bazı sistemlerde dekoratif amaçlı kullanılır. Ancak bunlar doğal taşın mekanik davranışını göstermez; kullanımı genellikle sınırlı ve vurgu amaçlıdır.

Aynı projede farklı agrega kullanılabilir mi?

Kullanılabilir ve sık tercih edilir. Örneğin araç alanında kuvars, yaya alanında ince mermer harmanı kullanmak hem işlevsel hem görsel bir ayrım sağlar.

Agreganın kaynağı sorulmalı mı?

Sorulmalıdır. Kullanılacak agreganın kaynağı ve türü teklifte yazılı olarak yer almalıdır; sonradan farklı bir malzemeyle karşılaşmamak için bu kayıt önemlidir.

Alanınıza uygun agrega kaynağını numuneler üzerinden değerlendirmek için taş halı hizmetimize danışabilirsiniz.