Yerden Isıtmalı Zemine PVC Uygulanır mı?
Yerden ısıtmalı zeminlerde kaplama seçimi, ısı geçişi ve sıcaklık dayanımı üzerinden yapılır. PVC bu iki başlıkta iyi bir adaydır: incedir, ısıyı iyi geçirir ve ürünlerin çoğu ısıtmayla uyumlu olarak beyan edilir.
Ancak uyum koşulsuz değildir. Belirleyici olan tek bir sayıdır ve o sayı aşıldığında sorunlar birbirini kovalar.
Kritik sayı: yüzey sıcaklığı
Her ürün, üzerinde çalışabileceği azami yüzey sıcaklığını beyan eder. Bu, suyun gidiş sıcaklığı değil, kaplamanın üst yüzeyinde ölçülen sıcaklıktır.
Sınır aşıldığında PVC yumuşamaya başlar. Sonuçları sırayla gelir: boyutsal hareket artar, yapıştırıcı yumuşar, ek hatlarında gerilme oluşur ve zamanla kabarma ile ek açılması görülür.
Bu yüzden sistem tasarımında ve devreye almada, kaplamanın sınırı bir kısıt olarak yazılmalıdır. Sistemin kendi kapasitesi değil, kaplamanın sınırı belirleyicidir.
Isıl direnç
Kaplamanın ısıyı ne kadar iyi geçirdiği, ısıl direnç değeriyle ifade edilir. Değer düştükçe ısı daha kolay geçer ve sistem daha verimli çalışır.
PVC ince olduğu için bu açıdan avantajlıdır; halı ve kalın ahşap kaplamalara göre belirgin biçimde düşük direnç gösterir.
Ancak akustik seriler bu tabloyu değiştirir: tabandaki köpük katman bir yalıtım görevi görür ve ısı geçişini yavaşlatır. Akustik ihtiyaç ile ısıtma verimi arasında bir denge kurulmalıdır — akustik PVC zemin.

Devreye alma programı
Yeni bir yerden ısıtma sisteminde kaplama serilmeden önce ısıtmanın belirli bir program izleyerek çalıştırılması gerekir.
Amaç iki yönlüdür: şapın kalan nemini çıkarmak ve şapın ısıl genleşmesini kaplama serilmeden önce yaşatmak. Program, düşük sıcaklıkta başlar, kademeli olarak yükseltilir, bir süre tepede tutulur ve yine kademeli olarak indirilir.
Süreç boyunca kayıt tutulur ve bu kayıt teslim dosyasının parçası olur. Program tamamlanmadan kaplama serilmez.
Nem ölçümü: daha düşük sınır
Yerden ısıtmalı şaplarda nem kabul sınırı, ısıtmasız şaplara göre daha düşüktür. Sebebi basittir: ısıtma devreye girdiğinde kalan nem hızla buharlaşır ve kaplamanın altında basınç oluşturur.
Ölçüm, ısıtma programı tamamlanıp sistem kapatıldıktan ve zemin soğuduktan sonra yapılır. Sıcak bir zeminden alınan örnek yanıltıcı sonuç verir.
Anhidrit şaplarda sınır çimento şaplara göre belirgin biçimde daha düşüktür — nem ölçümü.
Yapıştırıcı seçimi
Yapıştırıcının da bir sıcaklık dayanımı vardır ve bu, ürün belgesinde beyan edilmelidir.
Isıtmalı zeminlerde yapıştırıcı sürekli bir termal döngüye maruz kalır: gündüz ısınır, gece soğur. Bu döngü, sıcaklık dayanımı beyan edilmemiş bir üründe zamanla tutuş kaybına yol açabilir.
Bu yüzden kaplama üreticisinin önerdiği ya da eşdeğerini beyan eden bir ürün seçilir — yapıştırıcı seçimi.

Kontrol listesi
| Kontrol | Neden |
|---|---|
| Kaplamanın sıcaklık sınırı | Sistemin üst sınırını belirler |
| Kaplamanın ısıl direnci | Isıtma verimi |
| Yapıştırıcı sıcaklık dayanımı | Termal döngü |
| Isıtma devreye alma programı | Şap nemi ve genleşme |
| Nem ölçümü (soğuk zeminde) | Kabarma riski |
| Boru üstü şap kalınlığı | Yüzeydeki sıcaklık dağılımı |
| Termostat üst sınır ayarı | Sınırın kalıcı olarak korunması |
| Sabit mobilya konumları | Isı birikmesi ve iz riski |
Sıcaklık dağılımı
Yüzey sıcaklığı her noktada aynı değildir; boruların hemen üzerinde daha yüksek, boru araları üzerinde daha düşüktür.
Boru üstü şap kalınlığı yetersizse bu fark yüzeyde belirginleşir ve zamanla kaplamada boru izleri görünebilir. Yeterli kalınlık, hem sıcaklığı dengeler hem izi önler.
Bu, kaplama seçiminden önce çözülmesi gereken bir sistem tasarımı konusudur.

Mobilya ve halı
Isıtmalı zeminde tabanı kapalı büyük mobilyalar ve kalın halılar, altlarında ısı birikmesine yol açar. Bu bölgelerde yerel sıcaklık, sistem ayarının üzerine çıkabilir.
Sonuç, o noktalarda kaplamanın sınırı aşması ve iz alması olabilir. Bu yüzden ısıtmalı zeminlerde ayaklı mobilya tercih edilir ve kalın halılardan kaçınılır.
Kullanıcıya teslimde bu bilgi verilmelidir; sonradan yapılan bir mobilya seçimi zemine zarar verebilir.
Kışın devreye alma: en riskli dönem
Isıtmalı zeminlerde sorunların en sık ortaya çıktığı an, sezonun ilk açılışıdır ve bunun sebebi genellikle aceledir.
Uzun süre kapalı kalmış bir sistem, hava soğuduğunda birden tam güçte çalıştırılır. Zemin birkaç saat içinde soğuktan sıcağa geçer ve bu ani değişim, kaplamada ve yapıştırıcıda ani bir gerilme yaratır.
Doğru yöntem kademeli açılıştır: sistem düşük bir sıcaklıkta başlatılır ve birkaç gün boyunca kademeli olarak hedef değere çıkarılır. Sezon sonunda kapatma da aynı şekilde kademeli yapılır.
Bu, kullanıcıya teslimde aktarılması gereken bir bilgidir. Sistem doğru kurulmuş ve kaplama doğru seçilmiş olsa bile, her sezon tekrarlanan ani açılışlar zamanla ek hatlarında ve kenarlarda kendini gösterir.
Elektrikli sistemler
Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde ısıtma elemanı yüzeye daha yakındır ve tepki süresi kısadır. Bu, sıcaklık sınırını daha kolay aşma riski demektir.
Bu yüzden elektrikli sistemlerde termostatın üst sınırı, kaplamanın beyan ettiği değere göre ayarlanmalı ve mümkünse zemin sensörüyle kontrol edilmelidir.
Sıkça sorulanlar
PVC yerden ısıtmaya uygun mu?
Ürünlerin çoğu uygundur; belirleyici olan belgede yazan sıcaklık sınırıdır.
Isıtma açıkken uygulama yapılır mı?
Yapılmaz. Sistem uygulamadan önce kapatılır ve zemin ortam sıcaklığına gelir.
Uygulamadan sonra ne zaman açılır?
Yapıştırıcı tam mukavemet kazandıktan sonra ve kademeli olarak — ilk 72 saat.
Akustik seri kullanılabilir mi?
Kullanılabilir ama ısı geçişini yavaşlatır; sistem tasarımında hesaba katılmalıdır.
Boru izleri görünür mü?
Boru üstü şap kalınlığı yeterliyse görünmez; yetersizse zamanla belirebilir.
Termostat sınırı kim ayarlar?
Mekanik tesisat tarafından; ancak sınır değeri kaplamanın belgesinden alınır ve teslimde kayda geçer.
Halı serilebilir mi?
İnce ve ısı geçiren halılar kullanılabilir; kalın halılar ısı birikmesine yol açar.
Zemin sıcaklığı nasıl ölçülür?
Temaslı bir yüzey termometresiyle ya da kızılötesi ölçerle, kaplamanın üst yüzeyinden. Ölçüm birkaç noktadan yapılır; borular üzerindeki değer, boru araları üzerindekinden yüksek çıkar.
Anhidrit şapta fark var mı?
Vardır; nem sınırı daha düşüktür ve yüzeydeki zayıf tabaka mutlaka zımparalanır.
Isıtmalı zemininiz için ürün sınırlarını ve devreye alma programını birlikte planlayalım: PVC zemin kaplama, iletişim.